Onzeker in de gym
Geestelijke gezondheid
Sharon van Unen
Geestelijke gezondheid
08/11/2023
5 min
0

Onzeker in de gym? Zo overwin je het.

08/11/2023
5 min
0

De sportschool kan een intimiderende plek zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van fitness en krachttraining. Het gevoel van onzekerheid kan je enthousiasme om te starten met afvallen of aan je gezondheid te werken verminderen. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel zullen we je begeleiden over hoe je je onzekerheid kunt overwinnen en vol vertrouwen kunt beginnen met krachttraining in de sportschool. Onthoud dat zelfs de meest doorgewinterde fitnessfanaten ooit beginners waren.

Iedereen is ergens begonnen

Onthoud dat zelfs de meest gespierde en ervaren sporters ooit nieuwelingen waren in de sportschool. Iedereen heeft een beginpunt gehad, en jouw startpunt is een kans om te groeien en te verbeteren. Onthoud dat niemand daar is om naar jou te kijken of te oordelen – ze zijn allemaal gefocust op hun eigen training.

Krachttraining is een reis die begint met een enkele stap. Of het nu gaat om het tillen van een bescheiden gewicht of het doen van een paar push-ups, iedereen begint ergens in de sportschool met krachttraining.

Krachttraining is geen snelweg naar resultaten, maar eerder een kronkelige weg die doorzettingsvermogen vereist. In het begin zul je misschien niet in staat zijn om veel gewicht op te tillen of veel herhalingen te doen. Maar dit is precies waar het proces begint. Door regelmatige inspanning en consistentie zul je merken dat je vooruitgang boekt. Afvallen en het opbouwen van kracht en spieren kost tijd, en elke trainingssessie brengt je een stap dichter bij je doelen.

Regelmatig onze blog-artikelen ontvangen en op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Begrijp je onzekerheden en werk aan je mindset

Voel je je onzeker in je sportlegging? Yep, ‘been there, done that’. Ik had zelf ook genoeg overgewicht waardoor ik me toch probeerde af te kleden in de sportschool. Wijde t-shirts, liefst geen strakke sportleggings en als ik ging zitten probeerde ik mijn buik een beetje in te houden, want ik vond dat ik het veel te vele buikvet had. Maar ik ging wel en ik bleef gaan omdat ik wilde afvallen.

Natuurlijk moet je dragen wat je wilt. Jij moet comfortabel kunnen sporten. Niet iedereen ziet er als een modepop uit. Onzeker zul je je wel voor een periode voelen maar geloof me, het gaat écht over. Ten eerste krijg je meer zelfvertrouwen doordat je vaker gaat. En ten tweede ben je waarschijnlijk aan het afvallen (of niet en dat is ook oké!) waardoor je steeds beter in je vel gaat zitten.

Ook al ben je overigens niet aan het afvallen. Jij bent jij, draag wat je wilt. Dat geldt voor in de sportschool maar ook daarbuiten natuurlijk.

De eerste stap naar het overwinnen van onzekerheid is het begrijpen ervan. Identificeer waar je specifiek onzeker over bent. Is het je fysieke verschijning, het gevoel dat anderen naar je kijken, of het idee dat je niet weet hoe je bepaalde apparatuur moet gebruiken? Schrijf je zorgen op en besef dat je niet de enige bent die deze gedachten heeft gehad.

Zie de sportschool als een plek van groei en persoonlijke ontwikkeling, in plaats van een plek van oordeel. Besef dat je daar bent om aan jezelf te werken, om af te vallen en je gezonder en sterker te voelen. Positieve affirmaties kunnen je helpen om negatieve gedachten te vervangen door zelfverzekerde overtuigingen.

Kies vaste dagen en tijden waarop je naar de sportschool gaat om in een routine te komen. Na verloop van tijd zal de sportschool een vertrouwde omgeving worden en zul je je steeds comfortabeler voelen.

Ga samen met een vriend(in)

Als je je echt overweldigd voelt, vraag dan een vriend(in) om met je mee te gaan. Samen trainen kan niet alleen leuk zijn, maar het kan ook de angst verminderen die je voelt als je in je eentje de sportschool binnenstapt. Jullie kunnen elkaar aanmoedigen en ondersteunen tijdens het hele proces.

Kennis is kracht, begin bij de basis

Educatie is een krachtig hulpmiddel tegen onzekerheid. Leer over de basisprincipes van krachttraining, anatomie en de functie van verschillende spiergroepen. Begrijp hoe verschillende oefeningen werken en waarom ze effectief zijn. Er zijn talloze online bronnen, video's en zelfs professionals in de sportschool die je kunnen helpen deze kennis op te doen.

Een eenvoudig, goed gestructureerd trainingsplan is essentieel. Begin met de basisbewegingen zoals squats, deadlifts, bench presses en overhead presses. Gebruik lichte gewichten om je techniek te verbeteren voordat je naar zwaardere gewichten gaat. Een eenvoudig schema met drie tot vier trainingsdagen per week kan een goede start zijn.

Werk met een trainer samen

Voor beginners kan het nuttig zijn om wat basiskennis over krachttraining op te doen voordat je begint. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en effectiever te trainen. Het leren van de juiste technieken voor oefeningen en het begrijpen van hoe je spieren werken, zal je voorbereiden op een succesvolle krachttrainingsreis.

Daarnaast kan begeleiding van een professional, zoals een personal trainer, van onschatbare waarde zijn. Een trainer kan je helpen bij het opstellen van een trainingsplan dat is afgestemd op jouw doelen en niveau, en kan je ook helpen bij het aanleren van de juiste technieken. Dit zal niet alleen je vooruitgang versnellen, maar ook je zelfvertrouwen vergroten.

Focus op jezelf, niet op anderen

Onthoud dat de meeste mensen in de sportschool te druk zijn met hun eigen training om aandacht te besteden aan anderen. Laat je niet afschrikken door veronderstelde oordelen van anderen. Concentreer je op je eigen vooruitgang en laat je niet ontmoedigen door negatieve gedachten.

Zet een lekker work-out-muziekje op. Iets waar je lekker op kunt trainen. Koop een mooie bluetooth-koptelefoon of wat goeie oortjes die lekker zitten en gaan. Je hoort je omgeving niet en je concentreert je op jezelf. Hard werken. Zorg dat je muziek je lekker motiveert en er doorheen sleept. 

Wees aardig voor jezelf en stel doelen

Krachttraining is een reis met ups en downs. Wees niet te streng voor jezelf als je een keer een training mist of als iets niet lukt zoals je had gehoopt. Fouten zijn leermomenten die je helpen groeien.

Het stellen van doelen is essentieel. Zorg dat je doelen realistisch zijn. Het helpt niet alleen om je focus scherp te stellen, maar het kan ook je zelfvertrouwen vergroten. Begin met kleine, haalbare doelen zoals het leren gebruiken van een bepaald apparaat, het uitvoeren van een specifiek aantal herhalingen, of het verhogen van het gewicht bij een bepaalde oefening.

Resultaten komen niet van de ene op de andere dag, en dat geldt ook voor het overwinnen van onzekerheid in de sportschool. Wees geduldig met jezelf en weet dat je elke dag vooruitgang boekt, zelfs als het niet altijd met grote stappen is. Herstel is net zo belangrijk als training. Geef je lichaam de tijd om te rusten en te herstellen tussen de trainingen door. Dit helpt niet alleen bij spiergroei, maar ook bij het voorkomen van blessures, wat je zelfvertrouwen kan ondermijnen.

Vier je successen

Terwijl je je krachttrainingstraject voortzet, zul je verrast worden door de resultaten die je zult zien en voelen. Je zult merken dat je niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook mentaal veerkrachtiger. De kleine overwinningen in de sportschool zullen zich vertalen naar een groter gevoel van eigenwaarde en vastberadenheid in andere aspecten van je leven.

Het vieren van je successen, hoe klein ze ook zijn, kan je zelfvertrouwen vergroten. Heb je een nieuw persoonlijk record gevestigd? Heb je een oefening geleerd die je eerst niet durfde te proberen? Sta even stil bij deze mijlpalen en geef jezelf een welverdiende pluim.

Reacties
Categorieën