Wat is conserveermiddel (E250)?

Conserveermiddel E250 is de Europese voedseladditievenaam voor natriumnitriet, een chemische stof die vaak wordt gebruikt als conserveermiddel in voedingsmiddelen. Het wordt met name gebruikt in vleesproducten, zoals ham, bacon, worstjes en andere verwerkte vleeswaren. 

Natriumnitriet heeft verschillende functies in voedselverwerking.

Conservering

Natriumnitriet helpt de groei van bacteriën, zoals Clostridium botulinum, die botulisme kunnen veroorzaken, te remmen. Het verlengt dus de houdbaarheid van vleesproducten en voorkomt bederf.

Kleurbehoud

Het helpt ook bij het behouden van de roze tot rode kleur van vleesproducten, zoals ham en hotdogs. Dit kan het uiterlijk van het vlees verbeteren en aantrekkelijker maken voor consumenten.

Natriumnitriet

Hoewel natriumnitriet nuttig is als conserveermiddel, zijn er zorgen geuit over de mogelijke vorming van schadelijke stoffen genaamd nitrosaminen bij verhitting of verwerking van voedsel met natriumnitriet. Nitrosaminen worden in verband gebracht met gezondheidsrisico's, zoals kanker. Daarom zijn er strikte regelgeving en maximale toegestane niveaus voor natriumnitriet in voedselproducten om de blootstelling aan nitrosaminen te minimaliseren.

Consumenten wordt aangeraden om voedselproducten met mate te consumeren waarin natriumnitriet is gebruikt als conserveermiddel en om gevarieerde voeding te behouden om de blootstelling aan additieven zoals E250 te verminderen. Het is ook belangrijk om de etiketten van voedselproducten te lezen om te weten of ze natriumnitriet bevatten, vooral als je je zorgen maakt over de inname van dit additief.

Reactie plaatsen