Wat is BMR?

BMR staat voor Basic Metabolic Rate, in het Nederlands Basaal Metabolisme. 

Het BMR vertegenwoordigt de minimale hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om de meest fundamentele fysiologische functies te handhaven, zelfs in rust. Deze basale functies omvatten ademhaling, circulatie, celproductie, eiwitsynthese en regulering van de lichaamstemperatuur.

BMR wordt vaak uitgedrukt in calorieën per dag en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

Leeftijd

Over het algemeen neemt BMR af met de leeftijd. Dit komt deels door een afname van spiermassa en een afname van de stofwisselingsactiviteit.

Geslacht

Over het algemeen hebben mannen een hoger BMR dan vrouwen. Dit komt doordat mannen over het algemeen meer spiermassa hebben, wat meer energie vereist voor onderhoud.

Lichaamssamenstelling

Mensen met een grotere spiermassa hebben over het algemeen een hoger BMR, omdat spieren meer energie verbruiken dan vetweefsel.

Lichaamsgrootte

Over het algemeen hebben grotere personen een hoger BMR dan kleinere personen, omdat meer weefsel meer energie nodig heeft.

Het begrijpen van BMR is belangrijk bij het bepalen van de dagelijkse caloriebehoefte. Het totale dagelijkse energieverbruik van een individu wordt meestal berekend door de BMR te vermenigvuldigen met een activiteitsfactor die rekening houdt met de mate van fysieke activiteit. Het doel is vaak om een evenwicht te vinden tussen calorie-inname en -verbruik, met het oog op gewichtsbehoud, gewichtsverlies of gewichtstoename, afhankelijk van de individuele doelen.

Reactie plaatsen