Wat is niet-insulineafhankelijke diabetes?

Niet-insulineafhankelijke diabetes, ook wel bekend als diabetes type 2, is een aandoening waarbij het lichaam niet effectief gebruikmaakt van insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Insuline is nodig om glucose uit het bloed naar de cellen te transporteren, waar het als energie kan worden gebruikt.

Bij diabetes type 2 produceren de alvleesklier (het orgaan dat insuline produceert) mogelijk niet genoeg, of de lichaamscellen reageren niet adequaat op de insuline die wordt geproduceerd. Hierdoor blijft er te veel glucose in het bloed, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie).

Risicofactoren voor diabetes type 2 zijn onder meer obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging, ongezond eetpatroon, leeftijd, familiegeschiedenis van diabetes, etnische afkomst en bepaalde medische aandoeningen.

Behandeling van diabetes type 2 omvat vaak dieet- en levensstijlaanpassingen, gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging en medicatie. In sommige gevallen kan insuline nodig zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het is essentieel voor mensen met diabetes type 2 om hun bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren en nauw samen te werken met hun zorgverleners om hun gezondheid te beheren en complicaties te voorkomen.

Reactie plaatsen